Uppskattad utbildningsdag med studiebesök på världens största och modernaste barrmassafabrik - SCA Östrand utanför Sundsvall

Under studiebesöket upplevde de tjogotalet deltagarna en hänförande utsikt över den nya fabrikem
Studiebesök på världens modernaste barrmassafabrik - SCA Östrand

Mattias O'Nils utbildar om Industriell IoT

Under utbildningsdagen presenterade Mats O’Nils spännande information från Mittuniversitets forskningscentrum STC (”sensible things that communicate”) något som säkerligen kommer att beröra oss alla.

Centret, som omfattar ett 80-tal personer, forskar bl.a. om det som kallas IIoT (”Industrial Internet of Things”). Alltså tanken att alla ”saker” som bär på information också skall kunna koppla upp sig mot internet och dela med sig av den informationen. Din nästa tvättmaskin kommer sannolikt att kunna skicka ett SMS till dig när tvätten är klar. I hemmet är det kanske mera är en trivselfaktor, men i en industri så kan man se många fördelar med att sensorer kan meddela sig med omgivningen när det behövs.

Mattias O’Nils bedömer att marknaden om kanske bara en 3-4 år kan omsätta 300 miljarder dollar. ”Där kan det finnas en ny Google eller Facebook som vi bara inte hört talas om än”, summerar han sitt föredrag.


 

ITF Automations årsmöte 2019

Fr.v. Pär Almén, Mats Larsson, Rickard Lycke, Swen Ytterman, Marit Jerpenberg, Tomas Eriksson, Stefan Malmsten, Erik Molin, Lennart Johansson Vid ITF Automations årsmöte tisdagen den 14 maj 2019 på Elite Hotell Knaust i Sundsvall valdes en ny styrelse för nästa verksamhets år. Efter årsmötets ny- och om-val består därmed den nya styrelsen av följande personer.

  • Ordförande: Rickard Lycke
  • Vice ordförande: Swen Ytterman
  • Sekreterare: Erik Molin
  • Kassör: Lennart Johansson (Omvald 19)
  • Ledamot: Pär Almén (Omvald 2019)
  • Ledamot: Tomas Eriksson (Omvald 19)
  • Ledamot: Marit Jerpenberg
  • Ledamot: Mats Larsson (Nyvald 2019)
  • Ledamot: Stefan Malmsten (Nyvald 2019)


Årsmötet beslöt även att utse Tomas Eriksson till föreningens webmaster/IT-ansvarig samt Erik Molin till Kommunikationsansvarig.

Som projektledare för ITF Automationsdagar 2020 i Göteborg utsågs Marit Jerpenberg och Lennart Johansson.

Årsmötesprotokollet publiceras på föreningens hemsida.

ITF Automationsdagar 2020

Styrelsen har påbörjat planeringen inför ITF Automationsdagar 2020.

Nästa år kommer ITF Automationsdagar att äga rum i GÖTEBORG den (4)-5-6 februari.

Utställning och konferens äger rum på Eriksbergs konferens och Quality Hotell 11 (BOKA RUM I GOD TID)

Markera detta datum i din kalender redan nu.

ITF Automationsdagar är samlingsplatsen för alla som är intresserade av professionell Automation och mätteknik. I likhet med tidigare år erbjuder automationsdagarna utbildning och fortbildning och rikligt med möjligheter att utbyta erfarenheter med kollegor och leverantörer i en gemytlig och spännande miljö med gott om möjligheter att bygga ut ditt nätverk.


Studerar du Automation - du kan bli medlem i ITF Automation utan kostnad

Föreningen ITF Automation erbjuder medlemsskap utan kostnad för dig som studerar automationsämnen och som är 25 år eller yngre.

Som medlem i föreningen ITF Automation kommer du direkt i kontakt med arbetslivet redan under din utbildning. Genom tidningen Automation håller du dig uppdaterad om vad som händer i branschen. Genom att delta i föreningens aktiviteter börjar du bygga upp ett nätverk med kunniga experter som du kommer att ha nytta av när du börjar arbeta.  Du anmäler dig på föreningens hemsida.


Är du tekniklärare?

Styrelsen har beslutat att vid behov subventionera medlemsskapet för tekniklärare inom relevanta utbildningsområden. Som sådan tekniklärare kan du också erbjudas ett förmånligt specialpris till Automationsdagarna.  Kontakta kansliet för mer information.

Genom ett medlemsskap i itf håller du dig uppdaterad på utvecklingen i branschen. Du får regelbundet får tidningen Automation som medlemsförmån.  På föreningens aktiviteter träffar du andra automationsintresserade.


ITF Automationspris

Det är lagom tid att fundera över lämpliga mottagare av ITF Automations fina pris för 2020.

Priset instiftades redan 2005 och syftet är framför allt att lyfta området "professionell automation" i samhället i stort, i företagen, och inte minst bland dagens ungdomar, framtidens automationare.

Lämna ditt förslag så snart som möjligt under menyvalet "TIPSA ITF" eller genom ett mejl till kansliet eller till någon i styrelsen.

Tänk även på att du kan föreslå lärare eller elever vid relevanta utbildningar som mottagare av ITF AutomationsPris.

 

Nytt från våra Nordiska systerföreningar.

Vår Norska systerförening, NFA, erbjuder ett brett utbildningsprogram inom automation - Läs mer om aktuella kurser och konferenser här.

Vår Finska systerförening heter SAS, (Suomen Automaatioseura ry / Finlands Automationssällskap rf). Den mesta informationen är på finska. - Läs mer om de finska Automationsdagarna på engelska här.

Vår Danska systerförening, DaU, är en del av den danska arbetgivarföreningen.